Beregn Lixtal automatisk med denne Lix tal beregner

Lixformlen bruges til at udregne lixtal for en tekst. Lixtallet siger noget om, hvor svær en tekst er at læse. For at udregne Lixtallet skal man tage antal ord i teksten divideret med antal punktummer i teksten. Det lægger man sammen med antallet af lange ord i teksten (ord på 6 bogstaver ellere mere) ganget med 100 og efterfølgende divideret med antal ord i teksten. Måske det er lettere at vise hvordan formlen ser ud.

O = Antal ord
P = Antal punktummer
L = Antal lange ord (på 7 bogstaver eller over)

Brug lixtals beregneren her

Hvad er det nu lige lixtal er, og hvorfor skal jeg gå op i det?

Lixtallet er en god måde at sikre sig på, at ens tekst er til at forstå. Det kan være du er kommunikatør, tekstforfatter, går i skole, eller er ved at skrive et brev. Uanset din situation, så er lixtallet helt sikkert noget du kan bruge, til at målrette din tekst. Hvis du er ved at skrive en tale til din 8 årige søns fødselsdag, så kan det godt være, du skal sigte efter et lavt lixtal. Er du derimod ved at skrive en afhandling på universitet, så gør det nok ikke noget, at lixtallet er højere end normalvis. Der er mange ting at tage i betragtning når du skriver, men lixtallet er en af de nemme ting at måle på, så husk at gøre det inden du afsender din tekst.

Hvordan beregner man lixtal?

Som du kan se øverst på siden, er formlen egentlig ret simpel. Lixtallet kan udregnes så snart du har antallet af ord, punktter og lange ord. Lange ord er ord på minimum 7 tegn. Når du har alle disse tal, så kan du egentlig bare indsætte dem i formlen, og så får du lixtallet ud. Men hvis du er lige som os, og ikke selv orker at tælle ord, punktummer og lange ord, så kan du jo bare indsætte din tekst i feltet herover, så regner den det hele ud for dig helt automatisk. Vi håber du kan bruge det!

Hvad er det optimale lixtal for forskellige typer af tekst?

Som nævnt tidligere, så afhænger det optimale lixtal af målgruppen. Ønsker du eksempelvis at skrive litteratur for børn, så skal du nok gå efter et lixtal under 24. Er målgruppen ikke børn, så er det ikke noget problem at ligge mellem 25 og 44 ca. Når man rammer et lixtal på 45 så er det i aktegorien 'Svær' og hvis man kommer op på 55, så er kategorien 'Meget svær'. Så husk at have det i tankerne når du skriver dine tekster!

  • 55+ er kategoriseret som meget svært.
  • 45-54 er kategoriseret som svært
  • 35-44 er kategoriseret som middel
  • 25-34 er kategoriseret som let at forstå
  • 24 og ned er kategoriseret som let for alle

Hvordan kan jeg bruge det selv?

Det er vigtigt at du skriver en tekst, som kan læses af din målgruppe. Derfor er denne lixtals beregner bl.a. blevet udviklet. Netop for at gøre det let for alle, at tjekke deres tekst. På den måde kan du altid lynhurtigt finde ud af, om din tekst passer til lige netop din målgruppe. Derfor skal du bare indsætte teksten i toppen her, og så får du svar med det samme. Det smarte ved en lix tals udregner er, at du ikke selv skal gøre noget.

Hvordan virker lixtals beregneren?

Det virker faktisk bare ved at systemet automatisk tæller antallet af ord i den tekst, antallet af punktummer og antallet af lange ord. Herefter regner den automatisk ud, hvad lixtallet er for din tekst. Du får også svar på, hvor mange ord, punktummer og lange ord der er i din tekst, så hvis du selv vil regne efter kan du nemt gøre det.